11 praktische tips bij het invullen van je weekplanner

11 tips invullen weekplanner

Vaak vliegt de dag voorbij en was er nog zo veel dat je wilde doen. Of je merkt aan het eind van de week dat je alleen maar in het teken van anderen bezig bent geweest en je eigen me-time is er totaal bij ingeschoten. Herkenbaar?
Een weekplanner geeft je weer inzicht en grip op je week. Door per dag in te plannen wat je doet zie je in één oogopslag hoe je balans is. In deze blogpost deel ik mijn tips met jou hoe je je weekplanner kunt invullen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je weekoverzicht of weekplanning.

Inhoud

NB.Β  Β  Je merkt dat ik de termen weekplanner, weekplanning en weekoverzicht door elkaar heen gebruik. Uiteindelijk betekenen ze namelijk allemaal hetzelfde. Het doel is dat jij je weekplanner zo gaat gebruiken dat die je weer overzicht over je week (week-overzicht) gaat geven!

Β 

Ook maakt het niet uit of je nu een ongedateerde weekplanner of datumloze planner gebruikt, of een weekplanner waarbij de data al voor jou zijn ingevuld (zoals een Planner 2021).Β  Focus je op je doel: krijg weer grip op je week en rust in je hoofd!

Een blanco weekplanner: en nu?

Daar ligt ie dan. Je weekplanner ligt voor je. Je bent begonnen in je fonkelnieuwe Flexieplanner of je hebt een Flexieplanner weekoverzicht gedownload. Een prachtige blanco week. In je hoofd zitten vast al afspraken en taken die je Γ©cht deze week moet doen. Hoe kun je die nu goed en overzichtelijk in je weekoverzicht plannen?

Een lege weekplanner kan soms ook best intimiderend overkomen.Β 
Wauw, zo veel tijd, hoe plan ik die nu optimaal in?
Of misschien denk je: waar moet ik beginnen?Β 

Lees dan zeker verder, want daar ga ik je in deze blogpost bij helpen!

weekoverzicht

Balans is voor iedereen persoonlijk

Laat ik beginnen met te stellen dat balans voor iedereen iets anders betekent. Er is ook niet één optimale balanstip. Wat voor jou goed werkt, brengt een ander misschien helemaal uit balans.

WΓ‘t je inplant: het is up to you.
Hóe je het inplant: dÑÑr help ik je graag mee met mijn onderstaande praktische tips.

11 praktische tips bij het invullen van je weekoverzicht of weekplanner

Ik heb de tips onderverdeeld in 3 tips die van belang zijn vΓ³Γ³rdat je gaat plannen en 8 tips hoe je je weekplanner daadwerkelijk invult.

Van tevoren

1. Bedenk hΓ³e je je weekplanner wilt gebruiken

Er zijn verschillende manieren hoe je je weekplanner kunt gebruiken. Sta er even bij stil wat je graag wilt bereiken met je weekplanning. Wil je inzicht, wil je overzicht of wil je volledige controle? Lees mijn blog: Hoe gebruik jij je weekplanner om precies te weten welke drie methoden er zijn.Β 

Β 

2. Plan één keer per week je weekoverzicht in

Mijn voorkeur gaat uit naar de zondag, zodat ik in één keer goed overzicht heb in mijn aankomende week.

Β 

3. Maak een overzicht van je afspraken en dingen die je die week wilt doen

Wat heb je voor aankomende week op de planning staan? Welke afspraken heb je al in je agenda ingepland staan? Welke taken van vorige week wil je meenemen naar deze week? Bedenk je van tevoren waar je je tijd aan wilt besteden. Schrijf deze afspraken en taken even op een losse notitie als dit je helpt.

Β 

Vul je planner in

4. Werk in blokken

Heb je verschillende kleine taakjes die bij elkaar horen? Denk bijvoorbeeld aan verschillende administratieve taken. Of verschillende kleine huishoudelijke klusjes. Doe die dan bij voorkeur allemaal achter elkaar. Zo blijft je hoofd in één bepaalde mindset en hoef je niet steeds te shiften. Dit kost namelijk alleen maar tijd en energie. Plan deze taken achter elkaar in je weekoverzicht en omkader dit blok om overzicht te houden.

Β 

5. Werk met kleuren

Als je de verschillende blokken hebt bepaald, geef ieder blok dan ook zijn eigen kleur. Bijvoorbeeld blauw voor werk, oranje voor gezin, roze voor afspraken en groen voor me-time. Zeker als je visueel ingesteld bent werkt dit supergoed om weer in één oogopslag je weekindeling in je weekplanning te zien.

Β 

flexieplanner ingevuld weekoverzicht
6. Plan eerst in grote lijnen

Denk hierbij aan de verschillende blokken die je al in je weekoverzicht hebt gemarkeerd. Vul vervolgens per blok de specifieke taken in. Zo plan ik bij het invullen van mijn weekoverzicht alleen de grote lijnen in, zoals werk en huishouden. Vervolgens plan ik per dag in wΓ‘t ik dan wil doen (wc poetsen, stofzuigen, etc.). Plan bij voorkeur 1 tot 3 belangrijke blokken per dag in. Zo houdt je je focus en het overzicht.

Β 

7. Schrijf al je to do's bij elkaar op

Het fijne aan het Flexieplanner Weekoverzicht is dat er onder aan de weekplanner ruimte is om Γ‘l je taken overzichtelijk te noteren. Schrijf hier alles op dat je deze week wilt doen. Zo vergeet je het niet. Als je een taak hebt afgewerkt mag je het bolletje ervoor invullen. Hoe fijn is dat! :).Β 

Β 

8. Bruto plannen!

EΓ©n van de grootste valkuilen bij het invullen van je weekplanning is om je tijd te krap in te schatten. Of te weinig tijd mee te plannen voor bijvoorbeeld reistijd, voorbereidingstijd, uitloopttijd of simpelweg onverwachte zaken. Ga uit van de tijd die je denkt dat een taak zal duren (dus netto), en tel hier altijd wat extra tijd bij op (zo wordt het bruto). Je komt er vanzelf achter hoe veel tijd je extra mag rekenen. Mocht je op den duur je tijd wel heel riant inschatten, dan kun je in je volgende weekplanning altijd weer wat minder tijd plannen.

Β 

9. Houdt bewust ruimte over in je planning

In de lijn met de vorige tip voor het invullen van je weekplanner zijn er altijd onverwachte zaken die door je week heen fietsen. Iemand is ziek, taken blijken meer werk of er gaat wat kapot in huis. Doe jezelf een plezier en plan wat speelruimte in. Een goede vuistregel is om 2 uur per dag β€˜vrij’ te laten.

Β 

10. Plan bewust tijd voor ontspanning, rust en me-time

Nog zoΒ΄n grote valkuil. Veel mensen laten zichzelf op de tweede of derde plek komen, waardoor ze vergeten ook de tijd voor zichzelf in te plannen. Door de tijd voor ontspanning, rust en me-time in te plannen, is de kans groter dat je ze ook daadwerkelijk uitvoert. Het staat namelijk al in je weekplanning ingepland.

Β 

11. Plan een reflectiemoment in

Bij voorkeur aan het eind van de dag om even je dag door te lopen. Vergeet ook niet aan het eind van de week even terug te kijken op je week. In de Flexieplanner zit een fijne weekreflectie die je ook echt helpt even daarbij stil te staan. Wat ging er goed? Blijf dat doen. Wat kon er beter? Bepaal hoe je dat dan ook kunt doen. Plan deze reflectiemomenten ook daadwerkelijk in je planning.

Β 

Bonustip!

Heb je de bovenstaande 11 tips voor het invullen van je weekplanner toegepast, dan lukt het jou zeker ook om een mooie weekplanning te maken.
Maar… als je week fijn hebt ingepland, is het natuurlijk ook de bedoeling dat je je hieraan gaat houden. Daarom als laatste mijn beste tip hiervoor: 


Leg je weekoverzicht ook open in het zicht!

 

Zo word je steeds herinnerd aan wat je je hebt voorgenomen. Zie het als een stok achter de deur. Zeker als het gebruik van een weekoverzicht of weekplanner nog niet zo in je systeem zit helpt deze laatste bonustip je enorm!

Flexieplanner planner bij stress weekplanner invullen

Heb jij nog tips die ik niet heb genoemd en die jou supergoed helpen bij het invullen van je weekplanner? Laat het achter in de comments. Zo kunnen we elkaar inspireren!

There are no reviews yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.